Yaşam

Gaziantep sanatla dolu bir haftaya hazırlanıyor: GAGİAD Kültür ve Sanat Festivali

 

Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD), kültür ve sanatın güçlü dünyasını Gazianteplilerle buluşturmak için kapsamlı bir etkinliğe hazırlanıyor. 2-8 Ekim ortasında gerçekleşecek GAGİAD Kültür ve Sanat Festivali, çağdaş sanat stantlarından klasik müzik konserlerine, sanatçı sohbetlerinden atölyelere kadar bir dizi etkinliği bir araya getirecek.

Gaziantep Genç İş İnsanları Derneği (GAGİAD)tarafından bu yıl ilk kez düzenlenecek olan GAGİAD Kültür ve Sanat Festivali fotoğraf, heykel, fotoğraf ve görsellik başta olmak üzere pek çok farklı disiplinin bir araya geldiği, çağdaş sanat eserleri ile klasik müziğin başarılı yorumcularının yer aldığı stantları bir araya getirecek. Sürdürülebilirliğe odaklanan festival, her yıl büyüyerek, Gaziantep’i kültür ve sanat alanında değerli bir merkez haline getirmek vizyonuyla gerçekleştiriliyor.

“Medeniyetler şehri Gaziantep’i kültür ve sanatın merkezi haline getirmek için adımlar atıyoruz”

Köklü ve zengin bir kültürel mirasa sahip olan Gaziantep’in, Türkiye’nin değerli sanayi ve ticaret şehirlerinden biri olduğunu ve “Yaşanabilir Şehirler” listesinin üst sıralarına tırmanmaya başladığını belirten Dr. GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Koçer,Gaziantep’in gelişen yapısını kültür ve sanatla birleştirerek şehrin bu alandaki potansiyelini ortaya çıkarmak istediklerinin altını çizen, “Sanat, gelişen toplumların ufkunu aydınlatan, farklı bakış açıları getiren çok değerli bir alandır. Bu anlamda şehrin sosyo-kültürel alandaki yatırımlarını hızlandırmak istedik. GAGİAD Kültür ve Sanat Festivali ile sanatın birleştirici gücünden yararlanarak şehrimizdeki kucaklaşmayı ve birlikteliği bir kez daha gün yüzüne çıkarmayı diliyoruz. Bir klasik haline getirmeyi hedeflediğimiz bu festivalle şehrimize kültür ve gastronomi alanında tanınmanın yanı sıra ‘sanat şehri’ unvanını da kazandırmak istiyoruz” dedi.söz konusu.

Sanat camiasının bölgeye katkısının çok değerli olduğunu vurgulayan, Koçer,  O devam etti: “GAGİAD Kültür Sanat Festivali bu anlamda değerli bir eşiktir. Gaziantep’in sanat kenti olması yolunda önemli adımlar atmaya devam edeceğiz. Gaziantep’in zenginliklerine ‘sanat kenti’ unvanını da eklemek istiyoruz. Bu şehri aynı zamanda bir ‘sanat şehri’ olarak da önemli bir merkez haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi. 

“Sanatın iyileştirici gücüne inanıyoruz”

Festival faaliyetlerine 6 Şubat depreminden önce başladıklarını belirten Koçer , “Yaşadığımız büyük acılardan dolayı büyük önem verdiğimiz ve değerli planlamalar yaptığımız festivalimizi ertelemek zorunda kaldık. Yaşadığımız felaketin yıkıcılığı nedeniyle gündemimiz değişse de şehrimizi ‘sanat şehri’ yapma motivasyonumuz hiç azalmadı. Artık sanatın birleştirici ve güzelleştirici gücüne inanarak yeniden yola çıktık. Sanat, insanın duyarlılığını ve yaratıcılığını ifade etmenin, fikir ve duyguları estetik olarak aktarmanın evrensel bir yoludur. Bu yolda yürümek, bir araya gelmek, birbirimize sarılmak için doğru zamanda olduğumuza inanıyoruz. Bugün ektiğimiz tohumların büyüyüp şehrimizin geleceğinde kök salmasını istiyoruz. “Festivalimizin kapsamını ve etkisini her yıl artan bir ivmeyle artırarak kültür ve sanata desteğimizi sürdüreceğiz.” söz konusu.

Türkiye’nin farklı kuşaklarından sanatçıların eserleri bir arada

GAGİAD’ın sanat danışmanı Yasemin Bay’in genel sanat yönetmenliğinde hazırlanan GAGİAD Kültür ve Sanat Festivali, şehrin en keyifli hanlarından biri olan Pürsefa Han’da iki standa ev sahipliği yapacak. “Saf hayalgücü”Ve “…ama kalbim seninle”Başlıklı stantlar 28 Ekim tarihine kadar izlenebilecek.

Adını ‘pur’ kelimesinin farklı anlamlarından alır. “Saf hayalgücü” sergi; ‘Tam, bol’ anlamına gelen ‘pür’ ön ekiyle ‘hayal’i çoğaltan bir anlam taşır. Sanatçıların eserlerinin yarattığı ‘saf rüyalar’, Pürsefa Hanı ve karşısındaki Mevlevihane ile bağ kurarak huzur ve sükunete gönderme yapıyor. Pürsefa Hanı’nın zemin katındaki stantta Türk çağdaş fotoğrafçılığının ustalarından, günümüzün dikkat çeken sanatçılarına kadar uzanan zengin bir seçki sunuluyor. sergide Murat Akagündüz, Hüseyin Aksoy, Çiğdem Aky, Erol Akyavaş, Elvan Alpay, Hakkı Anlı, Nejad Melih İhtilal, Osman Dinç, Tayfun Erdoğmuş, Hakan Gürsoytrak, Nuri İyem, Hacer Kıroğlu, Komet, Murat Morova, Seçkin Pirim, Damla Sarı, Aras Seddigh , Kemal Seyhan, Gürsel Soyel, Canan Tolon, Selim Turan, Mehmet Ali UysalVe Merve Zeybek‘nin eserleri yer alıyor.

Pürsefa Hanı’nın ikinci katında yer almaktadır. “…ama kalbim seninle” Sergide yer alan eserler sevgi, inanç, özveri, birlik ve beraberlik temaları etrafında özgün bir dil kuruyor. Stand, bulunduğu binanın bir zamanlar toplanan buğdayların paylaşıldığı bir yer olması nedeniyle birlikte olma ve paylaşma duygusuna odaklanıyor. Öte yandan bu, aynı zamanda, Gaziantep halkının geçmişten bugüne şehrine duyduğu derin sevgi ve bağlılığın da bir övgüsüdür. Durmak, Ahu Akgün, Rahmi Aksungur, Levent Aygül, Bengisu Bayrak, Eda Emirdağ, Neş’e Erdok, Seda Gazioğlu, Göksu Gül, Hakan Gürsoytrak, Cagil Harmandar, Alp İşmen, Osman Nuri İyem, Fatih Kahya, Yonca Karakaş, Hamza Kırbaş, Temür Köran , Ardan Özmenoğlu, Ali Şentürk, Ozan Türkkan, Fazilet VarolVe Ufuk Yılmazeserlerini bir araya getiriyor.

Şehrin her köşesinden klasik müziğin sesleri yükselecek.

GAGİAD Kültür ve Sanat Festivali, aynı zamanda klasik müzik konserleriyle de sanatseverleri şehrin dört bir yanında büyülü bir yolculuğa çıkaracak. Şef Eray İnal yönetimindeki festival orkestrası Çukurova Senfoni ProjesiTürkiye’nin en önemli tenorlarından biri Hakan AysevSolistiyle birlikte hem klasik müziğin hem de Türk bestecilerinin birbirinden değerli eserlerini seslendirecek. Anadolu Rüzgar Beşlisizengin repertuvarı ile klasik müzik eşliğinde sürpriz yarışmaları Gaziantep’in farklı yerlerinde izleyiciyle buluşturacak.

Klasik müzik konserleri, Klasik Batı Müziği ile Klasik Türk Müziği’ni buluşturuyor. “Itri ve Bach”konseriyle devam edecek. Ertan Tekin(ıslık), murat aydemir(tanbur), Çağ Erçağ(çello) ve Selin Nardemir (Çello), aynı yüzyılda yaşamış, ancak sanatlarında farklı zaman ve mekanlarda başarılı olmuş iki büyük müzisyen Itrî ve Bach’ı bir araya getirecek. Konserde Itrî’nin Segâh Bayram Tekbir’i ve Bach’ın Trio için Sol Majör Sonatı’nın da aralarında bulunduğu 14 eser seslendirilecek.

2-8 Ekim 2023arasında gerçekleşecek GAGİAD Kültür ve Sanat Festivalistantlar, konserler, atölyeler ve sanatçı söyleşilerinden oluşan zengin bir programla, Gazianteplilerle kenti ziyaret eden sanatseverleri buluşturacak.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu