Sağlık Çalışanlarının Kaybının Tek Sorumlusu Deprem mi?
Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,4 büyüklüğündeki iki depremde en çok Hatay ve Antakya’daki hastaneler hasar gördü. Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi kullanılamaz hale geldi, İskenderun Devlet Hastanesi ilk depremlerde hasar görmezken, hastanenin A bloğu ilk depremde yıkıldı. Ayrıca depremde Antakya’da bulunan iki özel hastane de yıkıldı ve can kaybı meydana geldi. Antakya’daki Mustafa Kemal Paşa Hastanesi hasar görse de depremin ilk gününden Defne’de meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depreme kadar sağlık çalışanları ve hastalar oradaydı. Son durumda Hatay’da Defne merkezli depremin ardından kullanılacak hastane kalmamış, acil durumdaki hastalar başka illere sevk edilmiş, kalanların sahra hastanelerinde bakımları sürdürülüyor.
Bakan Koca Açıkladı: 448 Sağlık Çalışanı Depremde Hayatını Kaybetti
Türkiye depremde binlerce insanı kaybetmenin yaralarını sarmaya çalışırken bir yandan da yapıların üretim süreçlerini sorgulama sürecine girdi. 10 ilde meydana gelen depremlerde yıkılan binaların yüzde 52’sinin 2000 yani 1999 depreminden sonra yapıldığı belirtiliyor. 2000 yılından sonra yapılan binaların deprem yönetmeliğine uygun olması beklenirken, durumun tam tersi olması ise kamuoyunda tepkilere neden oluyor. Depremde yıkılan evlerde yapılan incelemelerin yanı sıra devlet hastanelerinin yıkılması, hasar ve can kaybı durumlarına da dönüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sarsıntının ilk gününden bu yana ilk kez beyin sarsıntısında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının sayısına ilişkin açıklama yaptı. Bakan Koca, “6 Şubat depreminde görev alanları afet bölgesindeki iller olan 448 sağlık çalışanımızı kaybettik. Onlar benim meslektaşlarımdı, meslektaşlarımdı. Her birine Allah’tan rahmet diliyorum. 528 sağlık çalışanımız depremi yaralı olarak atlattı, kendilerine acil şifalar diliyorum” dedi.
Birlik Sağlık-Sen Genel Lideri Doğruyol: Depremlerde Hastaneler Yıkılır mı?
Bağımsız Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkan Yardımcısı ve Sendika Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, “Deprem ve afetlerde dimdik ayakta durması gereken hastaneler yıkılıyor mu? Ülkemizde yıkılacak” diyen İskenderun Devlet Hastanesi A Blok’un yıkımına da dikkat çekti. Doğruyol, “Hatay ilimizde bulunan 6 yıllık devlet hastanesi önce yıkıldı, hastane hizmet vermeye devam ediyor, depremde yıkıldı. Ve sağlık çalışanlarımız ve hastalarımız enkaz altında can veriyor. Hastane ek binası yıkıldı. Diğer hastaneler de yıkıldı veya ciddi şekilde hasar gördü. Hastaneler boşaltılıyor. Acı gerçek ise Hatay ilimizde yaklaşık 1 milyon nüfusa hizmet verebilecek sağlık kuruluşu yok” dedi.
Depreme dayanıklı raporuna rağmen kullanıldı!
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde en fazla sağlık çalışanı kaybının İskenderun Devlet Hastanesi’nin A Blok olarak bilinen Eski SSK Hastanesi olarak bilinen binada yaşandığı tahmin ediliyor. Depreme Dayanıklı Değil Raporu bulunan ancak halen kullanılan hastanenin yoğun bakım ve yataklı servislerle etkin bir şekilde kullanıldığı öğrenilirken, sağlık çalışanı ve hasta sayısına kesin olarak ulaşılamadı. Hastanenin resmi internet sitesinde 2012 yılında hastanenin A bloğu için yaptırıldığı belirtilen ‘Deprem Dayanım Testi’ Raporu’nun olumsuz olduğu bilgisine yer verilmesi dikkat çekti. Hastane enkazından çok sayıda sağlık çalışanı ve hastanın cansız bedenleri bulundu. Enkazda bulunanların yakınları da iki gün sonra arama kurtarma çalışmalarının başlatıldığı bildirilmesine rağmen hastanenin servisine tepki gösterdi.
İSG Meclisi Onları Unutmadı!
İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu (ISIG), depreme dayanıklı raporuna rağmen kullanılan İskenderun Devlet Hastanesi A Blok’ta hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının fotoğraf ve bilgilerini resmi twitter hesabı üzerinden paylaştı.
İşte IŞİD Meclisi’nin hesabına depremde yıkılan Hatay ve İskenderun Devlet Hastanesi A Blok’ta hayatını kaybeden sağlık çalışanlarından bazıları
Şeyma Parıltı Cansız: 30 yaşında. Hemşire. Hatay İskenderun Devlet Hastanesi genel cerrahi servisinde görev yaparken beyin sarsıntısı sonucu moloz altında yaşamını yitirdi. Hastaneye 11 yıl önce çürük raporu verilmiş ve rapor halen Bakanlığın internet sitesinde yer almaktadır.
Halime Sevinç Eroğlu: 25 yaşında, Hemşire. Hatay İskenderun Devlet Hastanesi dahiliye ağır bakım ünitesinde görev yaparken beyin sarsıntısı sonucu hayatını kaybetti.
Seracettin Yeniçeri: 24 yaşında, Hemşire. Hatay İskenderun Devlet Hastanesi ağır bakım ünitesinde görev yaptığı sırada meydana gelen depremde enkaz altında kalması sonucu yaşamını yitirdi. Hassas.
Halime Gök: 45-50 yaşında. Hatay İskenderun Devlet Hastanesi fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünde görev yaptığı sırada meydana gelen depremde enkaz altında kalması sonucu yaşamını yitirdi.
Asiye Gül: 35 yaşında, Hemşire. Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek binasındaki karma cerrahi servisinde görev yaptığı sırada deprem sonucu hayatını kaybetti. iki çocuk annesi.
Sevda Garden Sertkol: 42 yaşında. Hemşire. Hatay İskenderun Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünde görev yaptığı sırada meydana gelen depremde enkaz altında kalması sonucu yaşamını yitirdi. Muğla Yatağan Yeni Karakuyu Köyü’nden üç çocuk annesi.
Muzaffer Kılınç: 44 yaşında. Hatay Antakya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Sağlık Memuru.. Nöbet tutarken beyin sarsıntısı sonucu yıkılan hastane ek binasının enkazı altında kalarak hayatını kaybetti.. Muğla, Fethiye’den. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)