Ekonomi

Vergi ve prim affı hakkında bilmeniz gerekenler

  • 01

    Yönetmelik ile Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı birimlerce izlenen alacaklardan 1 Ocak 2023 prestijiyle 2 bin lira ve altındaki ödenmemiş anapara borcunun tahsilinden vazgeçilecek.

    Vergi borçları için:

    Hazine ve Maliye Bakanlığı (vergi daireleri) tarafından 6183 sayılı Kanun uyarınca takibe alınan alacaklardan, 31/12/2022 tarihinden önce vadesi dolmuş ve toplam bedeli 2.000 TL’yi geçmeyen borçlar tüm vergi dairelerine mahsup edilecektir. ülke genelinde kişiden kişiye.

    Prim borçları için:

    Asli alacakları 500 TL’yi aşmayan, SGK tarafından takip edilenler ile gecikme cezası ve gecikme zammı dahil ikincil alacaklarının bedeli ne olursa olsun tutarı 10.000 TL’yi geçmeyenler ile asıl alacakları iptal edilecektir. .

  • 02

    Yeniden yapılandırma yasası neleri kapsıyor?

    Kamu borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin 24 maddelik kanun teklifi kabul edildi.

    Teklif ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK, il özel idareleri, belediyeler, Yatırım İzleme ve Uyum Daire Başkanlığı ile ilgili alacaklar yapılandırıldı.

    Vergiler, vergi cezaları, idari ve itibari para cezaları, gümrük vergileri ve idari para cezaları, sigorta primleri, toplum sigortası primleri, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik taban primi ve bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, gecikme zammı ve gecikme faizi gibi alacaklar kapsamına dahildir.

  • 03

    Teklifte ayrıca matrah ve vergi artışı da düzenlenmiştir.

    Mükellefler tarafından çeşitli nedenlerle eksik beyan edilen veya beyan edilmeyen geçmiş yıl gelirlerinin belirli oran ve tutarlar dahilinde beyan edilmesi sağlanmaktadır.

  • 04

    Hangi tarihe kadar başvurmanız gerekiyor?

    Teklife göre, düzenlemeden yararlanmak isteyenler 30 Nisan 2023 tarihine kadar ilgili idareye başvuracak.

    İlk taksit 31 Mayıs 2023 tarihine kadar 48 eşit taksitte, diğer taksitler ise bu tarihten sonra aylık dönemler halinde ödenecek.

  • 05

    Borcun ne kadarı silinecek?

    Hesaplanan tutarların tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde peşin ödenmesi halinde katsayı uygulanmaz.

    İkincil alacaklar yerine Yİ-ÜFE’nin aylık değişim oranı esas alınarak hesaplanacak fiyatların yüzde 90’ının tahsilinden vazgeçilecek. Bu durumda idari para cezalarından yüzde 25 indirim yapılacak.

    Bu Yönetmeliğe göre yapılandırılan borçlar, ilgili unsurlardaki azami süreler aşılmamak kaydıyla 12, 18, 24, 36 veya 48 eşit taksitte ödenebilir.

  • 06

    Kredi kartı ile ödeme imkanı

    Yönetmelik kapsamındaki Hazine ve Maliye Bakanlığı ile SGK’ya bağlı tahsilat dairelerinin alacakları da kredi kartı ile ödenebilecek.

    Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre, vadesi geldiği halde ödenmeyen borçların asıllarına yapılan tahsilat ve katkı kredilerinden gecikme zammı, Yİ-ÜFE tutarı, katsayı tutarı gibi alacaklar hesaplanmayacak. 9 Kasım 2022 ortasında son ödeme tarihleriyle birlikte.

    Yönetmelik kapsamında spor kulüpleri ile belediyeler ve bunlara bağlı kamu kurumlarınca ödenecek bedeller en fazla 120 eşit taksitle ödenebilir.

  • 07

    Kaç mükellef ne kadar vergi borcu kapsamındadır?

    Yeniden yapılandırma kanununun etki analizine göre vergi dairelerine ödenecek toplam 521 milyar liralık alacak kapsam içine alındı.

    Vergi dairelerine borçlu kişi sayısı 14 milyon 156 bin 341 olarak açıklandı. 2000 liranın altındaki devlet borçları silineceği için 7 milyon 691 bin 666 kişinin borcu da kapanacak.

    Son yapılanma kanunundaki performansa bakıldığında vergi dairesi borcu olan 6 milyon 465 bin kişiden 43,5 milyar lira tahsilat bekleniyor.

  • 08

    Kaç kişinin SGK borcu ne kadar?

    3 milyon 277 bin işyeri ve 14 milyon 613 bin sigortalının Sosyal Güvenlik Kurumu’na 196 milyar lira borcu olduğu belirtildi.

    Son yapılanma kanunundaki uygulama ve tahsilat bedeli dikkate alındığında SGK alacaklarından 47.8 milyar lira tahsil edilmesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu